miércoles, 10 de octubre de 2007

El fluor, tot avantatges... o no?

Últimament he estat fullejant un llibre curiós, Mentiras oficiales, 10 conspiraciones que han cambiado la historia una d’aquestes conspiracions tracta sobre una substància que té una molt bona premsa entre l’opinió pública general, el fluor.

Però no és or tot el que brilla. El fluor, combinat amb altres elements els reforça i altera, fins al punt de poder-lo fer servir en insecticides o matarates.

Quan l’ingerim i la nostra sang l’assimila, va a parar a les parts dures del cos, com són els ossos o les dents, podent produir amb la seva ingestió regular fragilitat dental i òssia (fluorosis òssia). A més una part petita s’elimina per l’orina podent produir greus trastorns en persones amb problemes renals o diabetis. També sembla provat que pot transformar cèl·lules normals en cèl·lules cancerígenes.

He dit fragilitat dental? Doncs sí. Sembla comprovat que prendre aigua fluorada per evitar les càries només és recomanat en nens d’entre cinc i sis anys i fora d’aquestes edats, pot ser fins i tot perjudicial, per les raons abans esmentades.

On són, doncs, els efectes beneficiosos que ens venen? Sembla ser que el fluor és un residu tòxic que generen les grans indústries de l’alumini i gràcies a l’ús d’aquest residu, aquestes indústries se n’han pogut desfer.

Però, tenen alguna relació aquestes indústries i la campanya pro-fluor? Segons Heyle, quan es va començar a promocionar el consum d’aigua fluorada, per evitar les càries, anys 1930-1940 aproximadament, un investigador Gerald J. Fox ,finançat per aquestes empreses, va avalar la teoria d’un element químic de baix cost que seria beneficiós per eradicar el problema de les càries. Aquests residus, que començaven a acumular queixes pel seu abocament al medi ambient (rius, etc..) miraculosament es van convertir en un miracle per la humanitat, en forma de producte combatent de les càries.

Les autoritats estan assabentades de les parts per milió recomanades que es poden afegir a l’aigua, doncs bé, mentre que al Japó no arriben al límit, en algunes ciutats d’ Estats Units o Gran Bretanya dupliquen i tripliquen aquestes quantitats, factor que els amants de les conspiracions imputaven al fet que el fluor fa a les persones més submises i dòcils enfront les rutines, sembla provat que s’usava en els camps de concentració durant la 2ª guerra mundial per sotmetre els presos.

Però no patiu. Pels amants de la higiene dental cal dir que la pasta de dents no és fluor en sí, sinó fluorur de sodi, o sia que mentre no l’ingeriu no us donarà problemes.

Així que ja sabeu, renteu-vos les dents, però no creieu tot el que us diuen.

1 comentario:

Julià Pol dijo...

Genial la notícia!
La veritat és que quan me'n vaig assabentar fa cosa de 4 anys, quasi no m'ho creia, però veient com funciona el món, és evident que als governs i les empreses els importa ben poc posar els seus interessos econòmics per damunt de la salut de les persones... Una cosa semblant va passar amb l'amiant; tot i que sabien que era perjudicial (ha matat a milers de persones amb càncers de pulmó), van retardar-ne la prohibició per no afectar determinats interessos econòmics... I que en podem dir del tabac; igual aquesta imatge acaba de convènçer... http://www.20minutos.es/data/img/2005/12/13/297472.jpg